Včera měl premiéru recept na kuřecí šunku s parmazánem (Recept ZDE), která se pekla společně s touto vepřovou verzí. I když mě by kuřecí varianta bohatě stačila, chlapi jsou chlapi a vepřové jim občas voní líp, takže se u nás občas dělá i šunka z vepřového. Ač jsem vepřové šunky vždy jedla pouze v toustech, musím uznat, že tato domácí libová varianta zachutná snad každému.
Stejně jako u kuřecí šunky se nemusíte bát žádné složitosti, či potřebných kuchyňských pomocníků. Postup je prakticky stejný, jen s jinými ingrediencemi, i tak Vám ale raději osvěžím paměť a vše si hezky zopakujeme. :)
Ingredience:
- 500g libové vepřové kýty
- 8g soli
- 4g kari koření
Postup:
Takto očištěné maso si v míse smícháme se solí a kari kořením. (U nás bylo kari koření už namícháno 50:50 se solí, proto je jí v receptu jen 8g. Máte-li kari koření nesolené, dejte 10g soli a pouze 2-3g kari.) Kdo má hnětač, doporučuji v něm maso hníst cca 5min. Některé kousky se tak úplně rozpadnou a šunka se pak lépe spojí. Nechcete-li si ho ale zbytečně špinit, bohatě postačí když směs pořádně promícháte a promačkáte vidličkou.
Když máme směs správně promíchanou a případně uleženou, nezbývá nám než ji řádně napěchovat do tlačenkového střeva. Doporučuji k tomu použít lžíci a namačkávat vážně po malých kouscích, aby vznikali co nejmenší vzduchové bubliny.
Nezapomeňte konce vážně pevně zavázat, aby se nic nedostalo ani dovnitř, ani ven. ;)
A teď už přistoupíme v k vlastnímu "vaření/pečení". Troubu si předehřejeme na 75-80°C a ve varné konvici si připravíme horkou vodu. Tento náš připravený váleček vložíme do pekáčku a zalijeme připravenou horkou vodou (ne vroucí) cca do 1/2 až 3/4 takže nebude potopen úplně celý.
Nyní už nezbývá než nechat šunku vychladnout a začít ochutnávat a vychvalovat své nově nabyté kuchařské umění. :)))
Nutriční hodnoty na celou dávku: 2 840Kj; 102,4g bílkovin; 25g tuku
(Prakticky jen nutriční hodnoty 500g masa :)) )
Stejně jako u šunky z kuřecího masa můžete i do vepřové přidat ingredience dle vlastní chuti. Možná jen tučnější ingredience typu olivy, sýr, oříšky a pod. bych si schovala spíš do krůtí, či kuřecí. ;)
Budete-li chtít experimentovat s vlastními ingrediencemi, opět platí 10g soli na 500g masa. ;)
Budete-li chtít experimentovat s vlastními ingrediencemi, opět platí 10g soli na 500g masa. ;)
Přeji dobrou chuť a úspěšné pečení :)))
Žádné komentáře:
Okomentovat