středa 12. března 2014

Domácí kuřecí šunka s parmazánem






Určitě nejsem jediná, koho rozčiluje, jak je občas složité sehnat v obchodě kvalitní šunku. První co v novém obchodě většinou každý hledá, jsou šunky označené "fitness", "wellness" apod. Tohle ale bohužel není zárukou kvality, vzhledem k tomu, že takovéto označení si v ČR může dát výrobce na jakýkoli produkt dle svého uvážení. Pak nám nezbývá, než půl hodiny luštit miniaturním písmem napsané složení a pokusit se vybrat tu nejlepší. Nevím jak Vás, ale mě už tohle vážně přestalo bavit a pokud nemám zrovna přístup k osvědčeným produktům, raději si vylepším jídelníček vlastní domácí šunkou, která je prostě nenahraditelná!




Možná Vás napadá, že dělat domácí šunku musí být náročné jak na přípravu, tak časově. Opak je ale pravdou. Nepotřebujete vlastně žádné speciální pomůcky jako je třeba šunkovar. Bohatě Vám postačí jakýkoli pekáč, hnětač a střeva na výrobu tlačenky, které asi jako jediné budete muset speciálně zakoupit. :)

Ingredience:

  • 500g kuřecích prsou
  • 40g parmazánu
  • 8g soli
  • 4g citronového pepře

Postup:

Maso si pečlivě očistíme a nakrájíme na malé kousíčky asi 1x1cm. 

(Barva masa na fotce je ovlivněna umělým světlem ;) )

Takto očištěné maso si v míse smícháme se solí, citronovým pepřem a parmazánem. Kdo má hnětač, doporučuji v něm maso hníst cca 5min. Některé kousky se tak úplně rozpadnou a šunka se pak lépe spojí. Nechcete-li si ho ale zbytečně špinit, bohatě postačí když směs pořádně promícháte a promačkáte vidličkou.


Připravenou směs je lepší nechat alespoň několik hodin uležet v ledničce. Například si jí můžete připravit ráno a večer "uvařit". Ale i bez uležení chutná výborně!

Když máme směs správně promíchanou a případně uleženou, nezbývá nám než ji řádně napěchovat do tlačenkového střeva. Doporučuji k tomu použít lžíci a namačkávat vážně po malých kouscích, aby vznikali co nejmenší vzduchové bubliny.


Nezapomeňte konce vážně pevně zavázat, aby se nic nedostalo ani dovnitř, ani ven. ;)

A teď už přistoupíme v k vlastnímu "vaření/pečení". Troubu si předehřejeme na 75-80°C a ve varné konvici si připravíme horkou vodu. Tento náš připravený váleček vložíme do pekáčku a zalijeme připravenou horkou vodou (ne vroucí) cca do 1/2 až 3/4 takže nebude potopen úplně celý.



Pečeme při 75-80°C cca 1,5 až 2 hodiny. U této kuřecí varianty vetšinou vážně stačí i 1,5 hodiny, pečete-li ale pohromadě třeba s vepřovou, klidně obě ponechte v troubě i 2 hodiny. ;)

A teď už  se jen můžete kochat a pochutnávat si na vlastním výtvoru, bez zbytečných přidaných látek. Prostě čisté maso! :)



Nutriční hodnoty na celkové množství: 2 455Kj; 113,4g bílkovin; 1,6g sacharidů; 16g tuku
(Chcete-li mít rozpočítané, jednoduše šunku zvažte a rozpočítejte ;) )

Při výrobě domácí šunky si můžete vážně hodně vyhrát s ingrediencemi... Přidat ořechy, likér, různé druhy koření, či med pro zjemnění. Držte se ale základu, kdy přidáváte 10g soli na 500g masa. Dávejte ale pozor v případě, že přidáváte koření s obsahem soli, či jiné již slané ingredience jako zde parmazán. Sůl v šunce funguje jako konzervant a díky ní vám v ledničce vydrží i několik dní. (Pokud jí nestihnete s rodinkou sníst na posezení, protože chutná opravdu výborně! :-D )

Přeji dobrou chuť a brzy jistě přidám inspiraci na nové dochucení. :))

PS.: Jak si můžete všimnout na fotce výše, šunka se nepekla sama, ale s vepřovou verzí, na kterou najdete recept ZDE.



Žádné komentáře:

Okomentovat