sobota 15. března 2014

Odlehčené "Lasagne"





Každý asi zná tuto (opět italskou) klasiku, která je součástí jídelního lístku každé druhé restaurace u nás. Dát si ale lasagne v takovéto restauraci je reálné možná tak v podobě cheat meal, protože bešamel, který bývá normálně jejich součástí je řekla bych zabiják veškerých zásad zdravé výživy. A bohužel ne jen ten. Jak už to tak ale bývá, neobejdu se bez svých oblíbených jídel z dob, kdy mi ještě bylo úplně jedno, co sním, a tak jsem si i tuhle italskou dobrotu vylepšila. :)) Snad i Vám přijdou k chuti.





Ingredience:

  • 60g celozrnných lasagní
  • 120g krůtích prsou
  • 300g rajčat
  • 30g černých oliv bez pecky
  • 10g parmazánu
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • bazalka, tymián, oregáno,.. (pokud jsou k mání čerstvé, jenom dobře :) )


Postup:

Do lasagní by se určitě rovnou hodilo nejlépe koupené mleté maso, ale já jsem na něj celkem náročná, takže si ho pěkně vyrobíme z krůtích prsou sami. 

Krůtí prsa si očistíme a nakrájíme na větší kousky, které pak dáme například do mixéru na oříšky a uděláme si z nich pěkně čisté mleté maso bez zbytečných přidaných tuků a kůží. 


Dál budeme pokračovat krájením ostatních ingrediencí. Olivy na kousky dle chuti, rajčata nejlépe na menší, rychleji se pak rozvaří. Cibuli si nakrájíme pěkně na drobno a česnek dle chuti -> já raději krájím na kousky než lisuji.


V kastrůlku nejlépe s teflonovým povrchem a na sucho nebo troše vody (můžete i na olivovém oleji, já ho však nepoužívám) si spěníme cibulku s česnekem a poté přidáme maso. Okořeníme ho bylinkami a solí a snažíme se ho od sebe rozdělovat (míchat), tak jako klasické mleté maso. Když nám příjde že je hotové a kousíčky dostatečně malé, přidáme rajčata a necháme dusit.

Během toho, co se nám rajčata dusí spolu s masem, si připravíme lasagne. Naměříme si potřebnou velikost, podle naší zapékací misky a nakrájíme je podle toho. 


Když jsou rajčata rozdušená přimícháme do směsy olivy (ty je totiž lepší moc dlouho nevařit) a můžeme jít vrstvit. :)

jako první dáme na dno zapékací misky rajčatovou směs. Nejlepší je vybrat spíš jen tekutinu a rajčata než maso, tato spodní vrstva slouží hlavně proto, aby měli těstoviny z čeho nasáknout. ;)


No a jako další přijdou na řadu těstoviny. Poskládejte vedle sebe kousky tak, aby zakryly celou plochu. Lámejte, skládejte prostě tak, jak se Vám povede. Nejlépe, když se těstoviny nebudou moc překrývat.


A teď už zase rajčatová směs, protentokrát prostě tak, jak se Vám to povede. Pak opět těstoviny a opět směs, dokud Vám suroviny nedojdou. Poslední vrstvou ale musí být rajčatová směs, které mezi těstoviny stačí vážně jen tenká vrstva. ;)

No a úplně nakonec takto připravené lasagne posypeme nastrouhaným parmazánem a dáme do trouby. 



Pečeme v předehřáté troubě ne 250-270°C asi 15 - 20 minut tak, byly těstoviny "al-dente". 





Výsledné fotky možná nevypadají až tak lákavě, ale kdybyste jen mohli cítit tu vůni a ochutnat, neváháte s jejich přípravou ani minutu. :) A jak vidíte, obešli jsme se i bez bešamelu. ;)

Nutriční hodnoty: 1 891Kj; 39g bílkovin; 53g sacharidů z toho 8g cukrů; 9g tuku

Přeji Vám dobrou chuť! :))

P.S.: Omlouvám se za orientaci některých fotek, ale editor na bloggeru si s nimi zkrátka dělá co chce. ;)




Žádné komentáře:

Okomentovat