sobota 1. března 2014

Krůtí špíz s rýží Basmati




Špíz si asi bez jakéhokoli návodu zvládne velice dobře udělat každý sám, ale pokud hledáte nějakou inspiraci pro obnovu zeleniny mezi maso apod. snad Vám tímto receptem pomůžu. Pro mě je tohle výborná verze oběda, kterou s chutí sní i část rodiny, která se zdravé stravy příliš nedrží, takže nemusím o víkendu vařit více druhů jídel najednou a přesto jsou všichni spokojeni. :)



Ingredience:


  • 120g krůtích prsou bez kůže
  • 70g cukety
  • 50g bílé papriky
  • 1ks červené cibule
  • 60g rýže Basmati
  • 40g černých oliv s peckou
  • sůl
  • pepř
  • voda
Postup:

Maso si nakrájíme na kousky a okořeníme solí a pepřem. Mate-li radši ostřejší, můžete využít třeba koření na kuře apod., já však tyhle směsi moc nemusím. Zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka a začneme napichovat buď na špejli, nebo na speciální vidlice. pořadí je více méně na Vás, já postupovala asi takto: Cuketa, paprika, maso, cibule.....


Napíchané špízy vyskládáme do pekáče a podlijeme vodou. Máte-li pekáč s víkem, špízy přiklopíme, v opačném případě je zakryjeme alobalem.
Takto zakryté špízy pečeme v předehřáté troubě na 200 - 250°C (každému peče trochu jinak) cca 20 minut a pak ještě cca 10 minut odkryté aby získali pěknou kůrčičku.

Mezi tím, co se nám špízy pečou si podle návodu připravíme rýži Basmati. Podáváme s černými olivami.

(nelekejte se, že oliv je oproti gramáži málo, jsou zakutálené pod špízem :) )

Nutriční hodnoty: 1 790Kj; 36g bílkovin; 50g sacharidů; 8g tuku; 2,5g vlákniny

Přeji dobrou chuť! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat