pátek 28. února 2014

Brokolicový krém s tvarohovým nočkem





Většina dietářů se asi hned při pohledu na název článku zděsí. Naštěstí v tomto případě nemáte sebemenší důvod k tomu, aby se Vám pod slovem "krém" vybavily litry smetany či másla a s tím spojené nezdravé tuky a nadbytečné kalorie.






I když bych si nejspíš nějaké ty sacharidy navíc k večeři dovolit mohla, proč se zbytečně vystavovat možnému jojo efektu? Dlouho jsem tedy dumala nad nejlepší verzí zeleniny, abych každý večer neměla jako přílohu jen čerstvé zeleninové saláty. (Samozřejmě s náloží bílkovin.)

A opět jsem skončila u brokolice, stejně tak jako při zkoušení parního hrnce, o čemž se můžete dočíst ZDE. Brzy na ní budu asi stejně závislá, jako na burákovém másle, o kterém se Vám snad také brzy více rozepíšu. :)

Takže zpět k brokolici. Jako večerní příloha je prostě naprosto dokonalá. Nemá příliš vysoký obsah sacharidů, ale naopak na zeleninu docela dost bílkovin. Navíc, je to bohatý zdroj hořčíku, který je nezbytný pro činnost svalů, srdce, přenos nervových vzruchů a také tvorbu hormonů.
Stejně tak obsahuje vysoké množství vlákniny, kterou Vám myslím nemusím dále popisovat. Ať už v tréninkový den či po celodenním lenošení, k večeři volba 1!

A teď už k našemu receptu, který je jen tak mimochodem až směšně jednoduchý a rychlý. :)

Ingredience:

  • 150g brokolice
  • 80g nízkotučného tvarohu
  • 5g vlašských ořechů
  • sůl
  • pepř
  • petrželka na ozdobu

Postup:

Růžičky brokolice si očistíme a pokud máme tu možnost, podusíme do měkka v parním hrnci. Brokolice neztratí tolik prospěšné vitamíny, jako při běžném vaření/dušení v hrnci na plotně.
Nemáte-li ale možnost brokolici připravit tímto způsobem, zalijte jí v kastrolku vodou tak, aby z ní brokolice vyčuhovala. (Jednoduše není třeba to s vodou přehánět.) Osolte, opepřete a nechtě vařit/dusit do změknutí.

Když je brokolice hotová, stačí už jen vzít tyčový mixér a brokolici rozmixovat dohladka. Doporučuji mít připravenou horkou vodu v rychlovarné konvici, abyste si mohli krém naředit, do Vámi požadované konzistence. 
Mě krém úplně vyhovuje jen se solí a pepřem, přeci jen k večeři přidávat ještě česnek, či nějaké ostřejší koření není úplně ono, ale fantazii se meze nekladou.
Stejně tak můžete část tvarohu do brokolice zamixovat, krém bude rovnou jemnější. :) 

Teď už stačí jen hotový krém přelít na talíř a pomocí dvou lžic vytvarovat z tvarohu nočky, které můžete nazdobit petrželkou a na závěr posypat kousky vlašských ořechů.




Nutriční hodnoty: 568Kj; 17.1g bílkovin; 6,61g sacharidů z toho 2,68g cukrů; 3,65g tuku a 6,46g vlákniny

Vzhledem k tomu, že já se u večeře neobejdu bez mnohem větší nálože bílkovin, ve vedlejší mističce mám ještě dalších min. 150g tvarohu a postupně do krému přimíchávám nebo si ho užívám jen tak. Svaly prostě potřebují mít jak regenerovat po náročném tréninku. :))

A jak sami vidíte, v receptu není použito žádné máslo, ani zbytečná smetana a přesto je to krém, ne vývar. Dokonale Vás zasytí a navíc je zdravý a výborný. 

Přeji dobrou chuť! :)

1 komentář: